Hoe werkt infrarood verwarming?


Of lees verder over Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een van de meest kostenbesparende verwarmingssystemen. Het zet elektrische energie om in infraroodwarmte. Maar, hoe werkt infrarood verwarming? Wij vertellen het je!

Infrarood verwarming is al eeuwen oud!Verwarming op tafel

De meest ultieme infrarood verwarming die er bestaat is de zon. De zon genereert infrarood warmte door verbranding van gassen. De warmte en energie die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat ons aardoppervlak verwarmt wordt. Deze stralingsenergie wordt als het ware geabsorbeerd door het aardoppervlak dat langzaam opwarmt en vervolgens de opgeslagen warmte aan onze atmosfeer afgeeft door middel van geleiding en convectie. Hierdoor wordt de luchttemperatuur van de omgeving waarin we leven verhoogt. Mensen en andere objecten absorberen deze stralingsenergie ook en worden opgewarmd door middel van de infrarood stralen van de zon. Daarom is het zelfs mogelijk dat op koude dagen, mensen en objecten kunnen worden opgewarmd door de warmte die de zon uitstraalt.

Infrarood verwarming = zon

Infrarood verwarming werkt hetzelfde als de zon. Het is als het ware een mini zon, die door het verbranden van brandstof, warmte gaat generen. De warmte straalt neerwaarts waardoor het voorwerpen verwarmt zoals vloeren, machines, gereedschappen en bouwdelen, evenals mensen. Infrarode golven produceren alleen warmte wanneer ze een oppervlak raken, zoals een muur, een object of ons lichaam. Deze opgewarmde objecten geven daarna weer een deel van hun warmte af aan de mensen en objecten in de buurt, die de warmte kunnen absorberen waardoor het weer een stuk warmer wordt. Dus, bijvoorbeeld, een vloer die infrarood warmte absorbeert zal extra opwarmen wanneer een persoon er op gaat lopen.

Wat is infrarood?

Infrarood of IR is een vorm van onschadelijke elektromagnetische straling met een lagere frequentie dan zichtbaar licht. Het is volkomen veilig (in feite is het perfect voor ons).
Infrarood licht is niet zichtbaar omdat het buiten het spectrum valt dat we kunnen zien. Bij infrarood licht is de warmte die wordt geproduceerd dus een product van licht zonder schadelijke ultraviolette UV stralen, dat onzichtbaar is voor onze ogen. De reden dat we warm worden van een infrarood verwarmer is omdat onze huid en kleding dit licht absorbeert. Het is hetzelfde als het verschil tussen direct in het zonlicht zitten versus zitten in de schaduw. Je voelt warm aan in de zon, omdat het licht dat je kleding en je huid raakt je warm houdt, maar als je in de schaduw zit weet dit licht je net zo goed te bereiken.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Welke infrarood verwarming?

Overweeg voor het aanschaffen van een infrarood verwarming eerst een aantal aspecten en functies, zodat je de beste infrarood verwarming koopt die past bij jouw ruimte.
Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingen op de markt vandaag de dag. Afhankelijk van de toepassing, kan je kiezen voor een infrarood verwarming op propaangas, aardgas of elektriciteit . Het meest populair is daarbij de elektrische verwarming omdat deze snel een kamer, ruimte of zone warm en comfortabel kan houden.
Omdat infrarood verwarming zeer snel en goed, objecten kan verwarmen, is een infrarood verwarming zeer geschikt voor tochtige en slecht ge├»soleerde ruimtes. Hierdoor kan infrarood verwarming ook worden gebruikt in omgevingen waar een normale kachel nutteloos is bijvoorbeeld. Zo wordt infrarood verwarming dus ook vaak gebruikt op patio’s om mensen warm te houden in koud weer.

Dus, hoe werkt infrarood verwarming? Jij weet het nu!