Tuinhaard zelf maken


Of lees verder over Tuinhaard zelf maken

Zelf klussenTuinhaarden zijn een adembenemende toevoeging aan je huis en het geeft je tuin een zeer decoratieve, sfeervolle en romantische aanblik. Zeker als je de tuinhaard ook nog eens helemaal zelf hebt gebouwd. Dus wil jij je tuinhaard zelf maken? Dan is het belangrijk te weten dat tuinhaarden een goed doordacht bouwplan vereisen. Het is belangrijk om volgens bepaalde richtlijnen te werken.

Tuinhaard zelf maken; richtlijnen

Richtlijn 1;

Voordat je zelf wilt beginnen met het bouwen van een buitenhaard, is het belangrijk dat je eerst onderzoekt of er ook verordeningen of vergunningen zijn binnen de gemeente waar je woont. Er kunnen ook bepaalde voorschriften zijn die gelden voor het gebruik van bepaalde brandstoffen. Het is dus heel belangrijk om dit allemaal eerst zorgvuldig te controleren.

Richtlijn 2;

Bedenk waarvoor je de tuinhaard wilt gebruiken. De redenen voor het bouwen van een tuinhaard kunnen variëren van persoon tot persoon. Denk hierbij aan

Marshmallows braden * Sfeer: Welke sfeer moet de haard geven? Een gezellige open haard biedt een intieme setting voor kleine groepen. Als je grotere groepen wilt verwarmen, dan is het wellicht de overweging waard om een buitenhaard te gaan bouwen met twee openingen om zodoende meer mensen te kunnen bereiken.

* Functionaliteit: Wil je een buitenhaard bouwen die tevens dienst doet als een barbecue of pizzaoven? Of wil je gewoon alleen een buitenhaard om te verwarmen? Wanneer je voor de eerste optie kiest, betekent dit dat je een uitvoeriger ontwerp moet maken.

Richtlijn 3;

Welk uiterlijk wil je geven aan je buitenhaard? Denk na over de buitenkant van de haard. Wordt dit schoon metselwerk, baksteen, gestapelde steen of stucwerk?

Richtlijn 4;

Hoe groot moet de open haard worden? Dat ligt aan de ruimte die je hebt voor de open haard, aan het budget maar ook aan de bepaalde warmte die je van de open haard verlangt.

Richtlijn 5;

Beslis of je wilt gaan voor een buitenhaard op gas of op hout. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Verdiep je eerst in deze soorten voordat je een beslissing neemt. Denk er wel aan dat een buitenhaard op hout zal zorgen voor een aanzienlijke hoeveelheid rook en je daarvoor dus een schoorsteen op je buitenhaard moet bouwen. Bij een gashaard is het belangrijk dat je kunt zorgen voor een veilige aansluiting op de gasleiding.

Het bouwen van de haard

Tuinhaard zelf makenOp het internet zijn vele bouwplannen te vinden die je kunnen helpen bij het bouwen van een tuinhaard. Hieronder staan de stappen die je in ieder geval niet moet vergeten!

  1. Giet eerst het beton voor de fundering als je dat nog niet hebt gedaan. Verspreid mortel op de fundering en begin met het leggen van beton of as-blokken. Volg je bouwplannen precies op en zorg ervoor dat elke rij blokken waterpas liggen. Metsel deze blokken aan elkaar en bouw je haard op deze manier op vanaf de grond.
  2. Verwijder eventuele luchtbellen uit de mortel met een frees en een borstel. Haal ook al het stof weg en de overtollige mortel met een schone borstel. Laat vervolgens de vuurhaard ten minste 24 uur drogen.
  3. Voeg eventueel een schoorsteen toe. Deze schoorsteen moet zeer secuur worden gebouwd, zodat een goede trek kan worden gegarandeerd. Het moet dus een optimaal rookkanaal worden. Voeg ook vonkenvangers toe, deze houdt de brandende deeltjes tegen.
  4. Sluit de haard aan op de gasleiding als het een tuinhaard op gas is.

Klaar! Je hebt met succes een toegevoegde waarde aan je huis gecreëerd . Geniet van je eigen gebouwde buitenhaard.